September 14, 2011

Marga Weimans, Mattijs van Bergen, Pauline van Dongen e.a. showen bruidscouture in De Nieuwe Kerk van kerkmeester Mart Visser

Vergipste bruidsjurk van Mart Visser zweeft voor het altaar, met een gebroken vleugel op de grond.
Picture: M. Rynja 
Mart Visser: "Als Kerkmeester breng ik een ode aan de haute couture [...] waar het draait om creativiteit, kwaliteit en ambacht." 
Ieder jaar kiest De Nieuwe Kerk in Amsterdam een Kerkmeester die zeven weken invulling mag geven aan De Nieuwe Kerk. Dit jaar de keuze voor couturier Mart Visser, die direct wist dat het iets met bruidsjurken moest worden, het finale pronkstuk voor modeshows, de jurk die in de context van een kerk tot haar recht komt. 
Mart Visser heeft het gehele middenschip van de kerk benut, inclusief de kapellen en het koor, die afgedekt met zwart doek de witte jurken van o.a. Max Heijmans, Frans Molenaar en Dick Holthaus presenteert als relieken. 
Naast een tiental bruidsjurken die Mart Visser zelf voor cliënten ontwierp, richtte hij plek in voor ontwerpers die hij persoonlijk bewonderd om hun bekwaamheid en beheersing van couture en concept: Edgar Vos, Frans Molenaar, Frank Govers, Max Heijmans, Dick Holthaus, Percy Irausquin, Jan Taminiau, Claes Iversen, Bibi van der Velden, Simon de Boer, Anne de Grijff, Leonie Smelt, Pauline van Dongen, Mattijs van Bergen, Marga Weimans en Fong Leng. 
Mattijs van Bergen steelt de show met een gigantische bruidsjurk van gevouwen papier. Dat hij niet alleen een bijzonder talent voor mode heeft maar ook voor papier en vormgeving, presenteerde hij tijdens SALON/2 eerder dit jaar waar hij een prachtige papieren driemaster inclusief golven en zeilen opbouwde in de Regentenkamer van het Amsterdams Museum. Het werk 'Paper Series #2' was te bewonderen in de Regentenkamer in het museum.
Pauline van Dongen presenteerde een schijnbaar eenvoudig lange witte jurk versierd met Van Dongens herkenbare drie dimensionale gewelfde stofbewerking, ter hoogte van de buste. Tijdens Salon/2 toonde zij in galerie Diana Stigter een viertal jurken uit dezelfde lijn. 
Marga Weimans presenteert een bruidsjurk 'under construction'. Op de stof zijn haar opmerkingen en aantekeningen te lezen wat aangepast, weg of verlengt moet worden, wat nog mist of waar ze over twijfelt. In een couture bruidsjurk zitten veel manuren, wat de schetsjurk van Weimans duidelijk maakt. 
Sieradenontwerpster Bibi van der Velden versierde een vintage kanten sleep van 8 meter met motten, nachtvlinders, siervlinders en andere insecten, die lijken te knagen aan de randjes van de sleep, alsof het huwelijk vergankelijk is, fragiel. 

text en beeld Marij Rynja
www.marijrynja.com


close up van de kanten sleep vol insecten van Bibi van der Velden

Pauline van Dongen 


Detail van de papieren vloedgolf van Mattijs van Bergens bruidsjurkLeonie Smelt 


Mart Vissers bruidsetalage - geheel rechts: Jan Taminiau